جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

خانه / مجله /

راهنمای طراحی نورپردازی داخلی لوکس

نورپردازی یکی از مهم‌ترین جنبه‌های طراحی داخلی شماست. این راهنمای طراحی نورپردازی داخلی لوکس را آماده نموده‌ایم تا شما را در طراحی انواع مختلف نورپردازی و ایده‌های تخصصی در مورد سبک دادن به نور در فضای داخلی خانه کمک کند.

نورپردازی می‌تواند از یک طرف، با یک کلید ساده یک اتاق را به فضایی چشم‌نواز تبدیل کند و یا می‌تواند با روشنایی ضعیف منجر به سردرد، خستگی شود.

همان‌طور که آلبرت هادلی، طراح مشهور آمریکایی می‌گوید:  

“طراحی توسط نور و سایه تعریف می‌شود و نور مناسب بسیار مهم است.”

در این مقاله می‌خوانیم:

انواع نور

دو نوع نور اصلی وجود دارد که همه می‌توانند با شناخت درست در مورد آنها طراحی نورپردازی داخلی لوکس خود را انجام دهند: نور طبیعی و نور مصنوعی.

1. نور طبیعی

نور خورشید طبیعی‌ترین منبع نوری است که وجود دارد. این نور از نظر ذهنی تحریک کننده و کاملاً رایگان است، اما کنترل آن نیز دشوار است.

نور خورشید در هر کجا که زندگی کنید متفاوت خواهد بود – به‌عنوان‌مثال، نور در شمال نسبت به نور خورشید استوایی ضعیف‌تر است.

جهت خانه، زمان، روز و فصول نیز بر میزان نور طبیعی یک اتاق تأثیر می‌گذارد. نوع پوشش پنجره نیز در کنترل نور طبیعی مؤثر است.

نور طبیعی اتاق

برای اتاق‌هایی که نور طبیعی کمی دارند، سارا کاسگرو طراح مشهور دکوراسیون داخلی پیشنهاد می‌کند که

“محفظه‌های کوچک و پنجره‌ها همراه با استفاده از آینه‌ها مؤثرترین روش‌ برای کنترل نور طبیعی، هستند.”

برای اتاق‌هایی که در نور طبیعی زیادی به آنها تابیده می‌شود، می‌توان با استفاده از پارچه‌های آستردار و پارچه‌های ضخیم‌تر، این مسئله را کنترل کرد.

اتاقی که بیش از حد روشن باشد می‌تواند مسطح و سرد به نظر برسد. برای همین از پنجره قابل تغییر (مانند پنجره‌های تخته سنگ، ونیزی، لوور یا رومی) یا کرکره برای کنترل نور خورشید و جلوگیری از تابش مستقیم بدون ایجاد اختلال در زیبایی پنجره استفاده کرد.

نور شعله (به‌عنوان‌مثال شمع و چراغ روشنایی) نیز از منابع بسیار زیبای نور طبیعی هستند و نباید فراموش شوند.

ببینید که چگونه فضای نشیمن این اتاق با افزودن یک آتش شعله‌ور جذاب‌تر می‌شود.

2. نور مصنوعی

افزودن لایه‌های نور به فضای خانه باید از نور مصنوعی استفاده شود. نور گرم (در مقابل نور شفاف) استقبال پذیرترین گزینه برای فضاهای مسکونی است.

علاوه بر افزودن به سبک کلی طراحی داخلی خانه، از نور مصنوعی می‌توان برای برجسته سازی ویژگی‌ها، ایجاد مناطق و تغییر نسبت‌های درک شده از یک اتاق استفاده کرد.

هنگام برنامه ریزی برای طراحی نورپردازی خود، همیشه پنج گروه روشنایی (زیر) را به خاطر بسپارید.

به این فکر کنید که کجا به چه چیزی احتیاج دارد‌، چگونه می‌خواهید از فضای خود استفاده کنید و از طیف وسیعی از جلوه‌های روشنایی برای ایجاد نمای دلخواه استفاده کنید.

 نور مصنوعی اتاق

این مقاله را نیز مطالعه نمایید: بهترین ایده‌های طراحی نورپردازی داخلی


انواع نورپردازی داخلی

بعضی از چراغ‌ها می‌توانند در نقش‌های مختلفی جای بگیرند (بسته به محل قرارگیری، میزان روشنایی و استفاده از آنها) اما درک کلی از هر نوع نورپردازی به‌صورت جداگانه می‌تواند در برنامه‌ریزی یک طرح مؤثر بسیار مفید باشد.

انواع نورپردازی

1. روشنایی عمومی (General):

روشنایی عمومی پایه اساسی یک طراحی نورپردازی داخلی لوکس است. یک درخشش یکنواخت در کل اتاق را فراهم می‌کند و فضا را بیشتر از اینکه به دلایل زیبایی شناختی عمل کند، روشن می‌کند.

مشخصه اصلی روشنایی عمومی این است که معمولاً مستقیم می‌تابد و باید توسط سوئیچ، نور کنترل شود تا تغییرات نور روز را در نظر بگیرد.

یک لوستر لوکس و یا چراغ آویز متداول‌ترین منبع روشنایی عمومی هستند و می‌توانند قسمت مهمی از طراحی اتاق باشند.

2. روشنایی محیطی (Ambient):

این لایه‌ها باید با سایر لایه‌های نورپردازی همراه باشند، زیرا منبع نور مرکزی روی خود سایه‌های ناموزونی ایجاد می‌کند و روح واقعی را به اتاق نمی‌بخشد.

لایه بعدی روشنایی، نور محیطی است که شریک بزرگی برای نورپردازی عمومی است. هر دو اینها دارای ویژگی‌های مهمی هستند. یعنی در درجه اول کاربردی هستند و برای روشنایی یک منطقه کامل استفاده می‌شوند.

تفاوت اصلی این دو در جهت نور آنهاست.

نور محیطی غیر مستقیم است، بنابراین از نور عمومی نرم‌تر است و سایه‌های غیرطبیعی ایجاد نمی‌کند.

نور محیطی

3. روشنایی وظیفه‌ای (Task):

همان‌طور که از نام آن مشخص است، روشنایی وظیفه‌ای هر منبع نوری می‌تواند باشد که برای یک کار خاص مانند خواندن یا پخت و پز استفاده می‌شود.

به طور طبیعی، این چراغ‌ها باید قدرت بیشتری نسبت به نورهای دیگر داشته باشند. با این وجود همیشه آنها را با نور محیطی کافی ترکیب کنید تا از خستگی چشم ناشی از کنتراست شدید مناطق تاریک و سیاه جلوگیری کند.

قسمت‌های مطالعه و کار (مانند این دفتر کار خانگی) از بارزترین مناطقی هستند که به روشنایی کاری نیاز دارند.

از روشنایی وظیفه می‌توان برای ایجاد مسیرهای جریان در یک اتاق یا راهرو یا به صورت چراغ‌های جهت‌دار سطح کف یا چراغ‌های روی پله‌ها استفاده کرد.

4. روشنایی حالت (Mood):

نورپردازی حالت در نمای کلی اتاق به اندازه نورپردازی عمومی و محیطی مهم است و فضایی بدون آن وجود ندارد.

برای چراغ‌های رومیزی، باید یک میز کناری یا کنسول داشته باشید، در غیراین‌صورت پنهان کردن سیم‌ها مشکل است.

سیم‌ها را در سطح یا به پایین پایه میز منگنه کنید. پریزهای دوشاخه را نزدیک به محل قرارگیری چراغ‌های خود نگه دارید.

از‌آنجا‌که این نوع نورپردازی غالباً نزدیک‌ترین لایه نور به سطح چشم است، بسیار مهم است که هر چراغ‌های پرنور را با فیلتر سایه بزنید.

برای روشنایی حالت، لامپ با ولتاژ کمتری را انتخاب کنید.

هنگام انتخاب چراغ، به نسبت سایه به پایه آن و همچنین نسبت لامپ به مبلمان خود توجه کنید.

بافت‌ها نیز می‌توانند ظاهر یک لامپ را تغییر دهند، به ویژه هنگام روشن شدن – به‌عنوان‌مثال‌، طرح‌های ناهموار پارچه کتان، نوری متفاوت از سایه ساتن براق ایجاد می‌کند.

اگر به دنبال ظاهری خوش حال و هوا هستید، سایه تیره عالی است و در ادامه روکش‌های نقره‌ای یا طلایی بهترین مدل برای تکرار یک درخشش لوکس است.

لامپ کنار مبلمان

5. روشنایی تکیه (Accent):

همانند روشنایی وظیفه، نور تکیه نیز عملکرد خاصی دارد. هر روشنایی که به طور خاص برای برجسته کردن یک ویژگی در یک اتاق گنجانده شده است را شامل می‌شود.

نورهایی که آثار هنری، مجسمه‌ها و اشیا موجود در کابینت‌ها یا کنسول‌ها را برجسته می‌کنند، نمونه‌هایی از نور تکیه هستند.

همانند روشنایی وظیفه، نور تکیه به دلیل ماهیت خود، به لومن بیشتری (خروجی نور) – حداقل سه برابر – احتیاج دارد، بنابراین به وات بالاتر نیاز دارد.

گاهی اوقات طراحی نورپردازی داخلی لوکس را می‌توان در روشنایی تکیه‌ای و همچنین روشنایی محیطی گنجاند.

نور دکوراسیون تمایل به کمی ظریف‌تر بودن دارد، با این وجود، بافت‌ها را برجسته‌تر می‌کند و محیط را به سمت یک شیءی خاص سوق می‌دهد.

افکت‌های طراحی نورپردازی داخلی لوکس

1. نورپردازی کم

نورپردازی کم یک افکت بسیار مفید و محبوب در طراحی نورپردازی داخلی لوکس است. بیشتر منابع نور مرکزی یا نورافکن‌ها، نور پس زمینه خواهند بود و سایه‌های غیر متشخصی ایجاد می‌کنند، بنابراین لازم است با نور کافی، محیط متعادل شود.

2. نور روشنایی

نور روشنایی جایگزین بسیار نرم‌تری برای نورپردازی است زیرا به طور غیرمستقیم نور را به اتاق سوق می‌دهد. این حرکت از سقف شروع و دوباره به داخل اتاق بازتاب می‌کند.

3. روشنایی دیواری

روشنایی دیواری به طور یکنواخت سطح عمودی را به روشی نرم روشن می‌کند. پس نور را در فاصله کافی قرار دهید تا پرتو به کل سطح برسد.

4. تغذیه دیوار

این افکت چراغ‌های دیواری نوری را به عمد نزدیک به سطحی که می‌خواهد روشن کند قرار می‌دهد و به طور موثر بافت آن را برجسته می‌کند.

5. نورافکن

نورافکن برای روشن کردن ویژگی خاص یک اتاق استفاده می‌شود و در نورپردازی وظیفه‌ای و تکیه‌ای بسیار زیاد به کار گرفته می‌شود.

6. روشنایی پیرامونی

روشنایی محیطی ابعاد اتاق را برجسته می‌کند و اندازه ظاهری آن را گسترش می‌دهد. نور بسته یک روش مؤثر برای انجام این کار است و اغلب توسط طراحان و معماران داخلی استفاده می‌شود.

چطور نورپردازی کنیم:

  • فکر کنید که اتاق شما برای چه مواردی استفاده می‌شود و چه مبلمانی در آن قرار می‌گیرد – بعضی از وسایل به نور خاصی احتیاج دارند.
  • یک سیستم کم نور در طراحی نورپردازی داخلی خود بگنجانید – این کار به شما اجازه می‌دهد تا نورپردازی زیبایی داشته باشید.
  • روابط بین اتاق‌ها را هنگام طراحی نورپردازی در نظر بگیرید – تغییرات شدید از روشن به تاریک می‌تواند باعث از بین رفتن جهت و خستگی چشم شود.
  • چراغ‌های دیواری را روی دیوارهای کوتاه‌تر قرار دهید – این باعث تعادل در اتاق شما و جلب توجه به دیوارهای بلند می‌شود.
  • به پوشش دادن سایه‌ها – ضخامت و رنگ پوشش روی نور ساطع شده تأثیر توجه کنید.
  • خوب درباره مقدار وات فکر کنید – لامپ‌های 60 یا 75 واتی برای روشنایی حالت بسیار روشن هستند. لامپ 40 وات بسیار جذاب‌تر است.

اشتباهات در نورپردازی:

  • به یک منبع نور مرکزی اکتفا نکنید زیرا باعث ایجاد سایه‌های نامناسب می‌شود.
  • در ورودی‌ها خساستان نگیرد.
  • سیم‌ها را در معرض نمایش نگذارید – این منجر به ظاهری نامرتب می‌شود که زیبایی کلی فضای داخلی شما را خراب می‌کند.

اقتباس از: Luxdeco

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب