جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

خانه / مجله /

نورپردازی نما | اصول نورپردازی مدرن نمای ساختمان

تابه‌حال در شب به خیابان‌ها دقت کرده‌اید، رنگ‌ها و نورهای دلگرم‌کننده‌ای که از ساختمان‌ها بیرون می‌زند و انگار زندگی که در جریان است را نشان می‌دهد. بخش مهمی از هر ساختمانی که در زیبایی و جذابیت آن نقش بسزایی دارد نمای ساختمان است. نماها در روز به‌وضوح قابل‌مشاهده هستند؛ اما در تاریکی شب باید از نورپردازی نما برای ایجاد زیبایی در چهره‌ها و شکل‌دادن به زیبایی شهری استفاده کرد.

این نورها هستند که طرح کلی ساختمان و سازه را نشان می‌دهند و ریزه‌کاری‌هایش را نمایان می‌کنند. نورپردازی نما در چنین زمانی اهمیت پیدا می‌کند. نورهایی که در باچراغ‌های کوچکی خلق می‌شوند و زیروبم سازه را به‌رخ بازدیدکنندگان شب می‌کشاند.

اما نورپردازی نما چیست و چرا اهمیت دارد؟ اگر چیزی دراین مورد نمی‌دانید، نگران نباشید. در این مطلب صفر تا صد آن را توضیح داده و به سوالات بیشتری در مورد تزئین نمای ساختمان با نور صحبت می‌کنیم.

نورپردازی نما

نورپردازی نما ساختمان چیست؟

سازه‌ها و ساختمان‌ها به دلیل نور روز و روشنایی به خوبی دیده می‌شوند. انعکاس نور در نماهای مرمری زیبایی و جذابیت بیشتری به شهرها می‌بخشند. اما چطور این زیبایی و جلوه و رخ ساختمان را در شب هم نمایش دهیم؟

بسیار ساده است؛ با استفاده از چراغ‌های کوچک و بزرگی که در بخش‌های مختلف قرار می‌گیرند. این نورپردازی نمای خارجی است و زیبایی خاصی به ساختمان‌ها در دل شب می‌بخشد. ساختمان‌ها با این نورها که در هر رنگی موجوداند، جذاب‌تر و خیره‌کننده‌تر دیده می‌شوند.

برای یک اجرای نورپردازی نمای عالی در مرحله اول باید به مواردی مانند بررسی ساختار نما، مصالح ساختمانی، انواع مصالح به‌کاررفته در نما توجه کرد. همچنین دقت در انتخاب صحیح انواع لامپ نورپردازی نمای ساختمان نیز بسیار مهم است.

کارشناسان باید قبل از شروع کار و اجرای نورپردازی، باید هدف کار تعیین شود و قیمت نهایی توسط متخصصین بر اساس مواد اولیه موردنیاز محاسبه شود.

انواع چراغ و تجهیزات نورپردازی نما

برای نورپردازی نما ساختمان از چراغ‌های مختلفی استفاده می‌کنند. از مهم‌ترین چراغ‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. جت لایت‌ها
  2. ریسه‌‌های خطی
  3. چراغ‌های LED دکوراتیو
  4. چراغ‌های LED بسیار نور بالا
  5. پروژکتورها
  6. نورهای دفنی
  7. نورهای رنگی LED
  8. وال واشرهای LED دیوار
  9. نورهای دکوراتیو
تجهیزات نورپردازی نما

انواع مدل نورپردازی نمای ساختمان

نورها طیف وسیعی از حالات و احساسات را به دیگران القا می‌کنند. این نکته در نورپردازی نمای ساختمان کاملا استفاده می‌شود. به همین دلیل از انواع روش‌های مختلف برای نورپردازی استفاده می‌کنند تا هویت ساختمان را نشان دهند. 2 روش نورپردازی داریم:

نورپردازی ثابت

در این روش، شدت نور و طیف رنگی که در نورها دیده می‌‌شود کاملا ثابت است. به دو روش تک‌ رنگ و ترکیب ثابت اجرا می‌شود.

نورپردازی متغیر

این نورپردازی دارای شدت و نور متغیر بوده و در یک نما از رنگ‌ها و المان‌های متفاوتی استفاده شده باشد. چراغ‌های RGB و کنترل شونده در این نورپردازی استفاده می‌شود.

انواع سبک‌های نورپردازی نمای ساختمان

نورپردازی منطقه‌ای

این نوع نورپردازی بیشتر برای بخش‌های مهم ساختمان استفاده می‌شوند. به کمک نورها مناطقی مانند ستون‌ها و بازشوها را روشن و برجسته می‌کنند تا اهمیت آن را نشان دهند.

نورپردازی داخل و خارج

در این نوع از روش نورپردازی، بیشتر تمرکز بر روی درب‌ها، پنجره‌ها و خروجی‌ها و ورودی‌ها است. این نوع نورپردازی بیشتر برای ساختمان‌های اداری و تجاری مناسب است. در ساختمان‌های مسکونی حریم خصوصی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

نورپردازی یکدست

این نوع از نورپردازی، به صورت یکدست و در یک قسمت ساختمان استفاده می‌شود. طیف وسیعی از یک ساختمان با این روش روشن می‌شود.

نورپردازی خشن

بخش‌هایی از نما که کوچک هستند و یا چند المان کوچک در آن به‌کار رفته را با روش نورپردازی خشن روشن می‌کنند.

سبک های نورپردازی نما

اصول و ضوابط نورپردازی نمای ساختمان

نورپردازی به‌خصوص در بخش نما یکی از مهم‌ترین فاکتورهای زیبایی یک سازه به‌حساب می‌آید. این‌روزها استفاده از نورپردازی محبوبیت زیادی پیدا کرده و کسانی که در زمینه ساخت‌وساز فعالیت دارند، به نورپردازی نمای بیرونی ساختمان اندازه دکوراسیون داخلی آن اهمیت می‌دهند.

نورپردازی درست و اصولی نوعی هنر است و اگر اصولی و درست انجام شود، به زیبایی سازه می‌افزاید. اگر طبق قواعد و قوانین انجام شود، بیش از هرچیز جلوه و زیبایی خود را نشان خواهد داد. در ادامه به مهم‌ترین اصول آن می‌پردازیم.

  • انتخاب المان روشنایی مناسب
  • شدت و رنگ نورها در نورپردازی نما
  • در نظر گرفتن مصرف انرژی
  • قاب دور پنجره‌ها در زیبایی نورپردازی
  • استفاده از نور مناسب و رعایت خطوط افقی و عمودی نور
  • اهمیت گوشه‌ها و کنج‌هایی که کمتر مورد توجه هستند در نورپردازی نمای ساختمان
  • دور ستون‌ها و نواحی اطراف آن
  • نورپردازی خط آسمان در نور پردازی ساختمان
  • نورپردازی در بخش‌هایی که مصالح منعکس دارند ممنوع است
  • تجهیزات قابل تعمیر هستند یا خیر؟
  • چراغ‌ها قابلیت چرخش و تنظیم زاویه داشته باشند
  • مقاوم در برابر آب و تغییرات دمایی
موارد مهم در نورپردازی نما
در نورپردازی نما باید به چه مواردی توجه کرد؟

قطعا کار نورپردازی بیش از چیزی که بنظر می‌رسد حساس و مهم است. استفاده از یک المان اشتباه می‌تواند کل نورپردازی و حتی نما را تحت تاثیر قرار دهد. پس درنورپردازی باید حتما به موارد زیر توجه داشت.

1: رنگ نور

رنگ نور را به‌دقت انتخاب کنید. چراغ‌ها با رنگ‌های مختلفی ایجاد می‌شوند. اما هارمونی رنگ‌های مصالح، رنگ نما و سنگ‌ها با چراغ‌ها باید به طوری باشد که همه چیز در عین سادگی، مکمل هم بوده و جلوه بصری چشمگیری ایجاد کنند.

2: شدت نور

در برخی از نقاط ساختمان لازم است نور شدید و در برخی نقاط دیگر نور ملایم لازم است. این ترکیب نور ملایم و شدید است که پستی و بلندی‌ها و بزرگی و کوچکی بخش‌های مختلف سازه را نشان می‌دهد.

3: جهت نور

این که نور از کدام جهت به کدام جهت بتابد بسیار مهم است. اگر نور در جهت درستی نباشد، ساکنان ساختمان را اذیت می‌کند. حتی ممکن است سبب ایجاد اذیت و آزاد برای سایر افرادی باشد که در نزدیکی ساختمان زندگی می‌کنند. نور بدون جهت مناسب به کل زیبایی ساختمان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اشتباهاتی که در نورپردازی ساختمان نباید انجام داد

نورپردازی نمای ساختمانی تنها زمانی کارآمد است که زیبایی بصری به ساختمان اضافه کند. معمولا به دلیل اشتباهات کل ظاهر ساختمان زشت شده و جلوه‌ای که باید را ندارد. در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم.

  • جزئیات را در نظر نمی‌گیرید

جزئیات همواره چیزی است که باید در نمای ساختمان درنظر گرفت. نورهای کوچک و جزئیات دقیقی که برخی اوقات نادیده می‌گیرند، درواقع همان چیزی است که زیبایی را خلق می‌کند.

  • استفاده از نورپردازی نامناسب

نورپردازی نامناسب و استفاده از چراغ‌های نامتناسب با رنگ‌های ناموزون شکل ظاهری نما را نه تنها زیبا نشان نمی‌دهد، بلکه کاملا آن را از ریخت می‌اندازد.

  • استفاده بیش از حد از نور

اگرچه روشنایی زیبا و خوشایند است، اما نباید این را فراموش کرد که زیاده‌روی به ضرر شکل ظاهری نما بوده و آن را بسیار روشن، نامتناسب و بد نشان خواهد داد.

  • استفاده از چراغ‌های بی‌کیفیت

چراغ‌های بی‌کیفیت عمر کوتاهی دارند و در مدت زمانی که انتظار ندارید، خاموش شده و خراب می‌شوند. سوختن یک چراغ در یک نمای زیبا تقریبا شبیه یک فاجعه به‌نظر می‌رسد.

  • استفاده از چراغ با نورهای نامناسب

برای هر ساختمان باید از چراغ‌هایی استفاده کرد که نور آن متناسب با سازه، سنگ‌های نما و کاربری ساختمان باشد. این نورها می‌توانند از ملایم تا جیغ، از پر‌نور تا کم‌نور متفاوت باشند.

  • استفاده کم از چراغ‌ها

شاید بخواهید برای صرفه‌‌جویی از چراغ‌های کمی استفاده کنید. اما همان‌طور که زیاده‌روی در استفاده از چراغ‌ها در نورپردازی کار را خراب می‌کند، استفاده کم از چراغ‌ها هم می‌تواند چنین آسیب‌هایی وارد کند.

اشتباهات نورپردازی نما
عوامل موثر بر هزینه نورپردازی نمای ساختمان

برای نورپردازی نمای ساختمان از قیمت به ازای متر مربع سطح نما استفاده می‌کنند. اما در نهایت چندین عامل تعیین کننده وجود دارد.

1: متراژ کل ساختمان.

2: ارتفاعی که سازه دارد.

3: تعداد طبقاتی که باید نورپردازی شوند.

4: سبکی که برای نورپردازی انتخاب می‌کنید.

5: نوع چراغ‌هایی که برای نورپردازی استفاده می‌شوند.

6: دستمزد کارکنان

7: موقعیت ساختمان.

کلام آخر

وقتی طراحی با نور روبرو می‌شود، ایده‌های نورپردازی جدید و شگفت‌انگیز برای فضاها همیشه متولد می‌شوند. راه‌حل‌های طراحی نورپردازی نما می‌تواند فضاهای بیرونی اصولی روشن کند، از طریق سبک‌های مختلف با فضاهای اطراف ارتباط برقرار کند و احساسات را با جذابیت نور مسحورکننده منتقل کند.

نورپردازی نما ساختمان جزو محبوب‌ترین بخش‌های ساختمان‌سازی است. به کمک نورپردازی درست و اصولی زیبایی و جلوه یک ساختمان در شب افزایش یافته و در شب نمای بهتری هم خواهد داشت. قطعا طراحی نورپردازی، توجه به بخش‌های مهم سازه، به‌کاربردن نورها و المان‌های مناسب، تماما کاری تخصصی است.

در این مطلب به طور مفصل در مورد آن‌ها صحبت کردیم. بدون شک برای انجام یک کار جذاب و زیبا که به زیبایی ساختمان بیفزاید به افراد متخصص نیاز داریم. پس سعی کنید در این زمینه از کمک متخصصان غافل نشوید.

سوالات متداول نورپردازی نما

در هنگام نورپردازی نمای ساختمان چیدمان نادرست و غیرکاربردی لامپ‌ها، موقعیت بد نورپردازی، ایجاد سایه‌های نادرست، چیدمان نادرست و غیرکاربردی لامپ‌ها از جمله اشتباهات در نورپردازی هستند.

برای اجرای نورپردازی هوشمند به تجهیزات ویژه مانند لامپ‌های هوشمند، پروژکتورهای ال‌ای‌دی، چراغ‌های دلفی، وال واشرها، سیستم و پردازنده مرکزی، سنسورها، ترموستات‌ها، نرم افزار، شبکه اینترنت و وای‌فای و … نیاز داریم.

نورپردازی نمای ساختمان یک روش هنری و خلاقانه برای تفکیک یک ساختمان از سایر قسمت‌های نورپردازی شده ساختمان می‌باشد و به چند روش قابل انجام است. این روش‌ها شامل نورپردازی خطی، نورپردازی هوشمند، نورپردازی تأکیدی و نورپردازی پس‌زمینه می‌باشند.

5 پاسخ

    1. سلام و وقت بخیر
      لطفا اطلاعات تماس خود رو برای ما ارسال کنید یا با شماره‌های موجود در وبسایت تماس بگیرید. همکاران ما در بخش طراحی نورپردازی شما را راهنمایی خواهند کرد.

  1. با سلام و تشکر بابت اطلاعات ارزنده ای که منتشر نمودید. امید انکه نورپردازی در بحث نما در بخش ساختمان سازی در کشور جدی گرفته شود. در حال حاضر اجرای نورپردازی در نمای ساختمان الزامی است، ولی تجربی کار می شود. من خود عضو نظام مهندسی ساختمان هستم ( طراحی و نظارت تاسیسات الکتریکی -ارشد ) ، ولی این موضوع هنوز با جدیت صورت نمی گیرد. چند سوال :
    1- نرم افزار موزد نیاز جهت طراحی نورپرداری سازه ها از جمله ساختمان ها ( پیش نیازها جهت متخصص شدن در امر طراحی نورپردازی چیست )
    2- مراکز معتبر کاربلد در زمینه اموزش طراحی نورپردازی سازه ها از جمله ساختمان
    خدایتان خیر کثیر عنایت کند

    1. همراه گرامی نوران
      سلام و عرض ادب خدمت شما
      برای این موضوع، تیم نورپردازی نوران، شما را راهنمایی خواهند کرد. به ایمیل درخواستی شما، اطلاعات مورد نیاز، ارسال خواهد شد.

      همراهی با شما افتخار ماست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مطالب